Materiaal en Methode

Je krijgt van elke Bouwsteen, uitgezonderd Bouwsteen 11 en 12, de complete inhoud in een A5-ringmapje, zodat je na afloop nog eens na kunt kijken wat we allemaal besproken hebben. Elke avond wordt één thema behandeld. Het materiaal van de Bouwstenen 11 en 12 wordt in een A-4 ringmap aangeboden.

De lessen worden interactief gegeven, met verschillende werkvormen en ruimte voor vragen en gesprek.

Als ondersteuning wordt onder andere gebruik gemaakt van Powerpoint en videofragmenten.

Het materiaal is opgebouwd uit een werkboek (eerste deel van het mapje) en een lesboek (tweede deel van het mapje).
Het werkboek bestaat uit werkbladen die tijdens de les worden gebruikt. Na afloop van de les wordt de compleet uitgeschreven inhoud van de les uitgedeeld. Dat is het lesboek.

Hieronder vind je een voorbeeld van drie bladzijden van het werkboek van les 1, de module over de Heilige Geest.

Wil je de complete tekst van het werkboek van les 1 bekijken, Klik dan hier

Hieronder volgen de eerste drie bladzijden van het lesboek van dezelfde les; de cursist ontvangt die na afloop van de les.

Behalve het werkboek en het lesboek die in de ringmap ziten, ontvangt de docent ook apart ondersteunend materiaal, een handboek met “aanwijzingen voor de docent”.
Dit handboek zit in een A-4 ringband. Die is zo ingericht dat de docent steeds een maximaal overzicht heeft van wat hij/zij moet doen. Bijvoorbeeld: Pagina 2 en 3 staan naast elkaar als je de ringband open hebt liggen. Links (pagina 2) zie je dan een afdruk van de pagina van het werkboek dat de cursist voor zich heeft. En rechts (pagina 3) staan aanwijzigingen voor het geven van de les plus een afbeelding van de dia’s van de powerpoint-presentatie. Zo heeft de docent in één oogopslag alles voor zich liggen wat hij/zij nodig heeft. Naast de afbeelding van het werkblad op de linkerpagina staat ook een tijdtabel met daarin de geschatte tijd van elk onderdeel van de les. Aan het eind van de les zit in het handboek ook nog een complete tijdtabel op één pagina.

Klik hier om – als voorbeeld – het bestand met de aanwijzingen voor de docent van les 1 van de module “de Heilige Geest” te openen.

Behalve het handboek krijgt de docent ook een DVD met daarop de powerpoint-presentaties van de lessen, inclusief de bijbehorende filmfragmenten. Het lesboek van de cursist geeft al behoorlijk veel achtergrondinformatie bij de thema’s die besproken worden. Bovendien doen we bij een aantal lessen een aanbeveling van geschikte boeken die de docent kunnen helpen in het voorbereiden van de lessen.

Het materiaal is goed overdraagbaar. Daardoor is het mogelijk dat iemand uit de kerk of gemeente zelf de lessen verzorgt. De docent moet wel beschikken over de vaardigheid om interactief les te geven, over voldoende kennis van de Bijbel, en vertrouwd zijn met de thema’s die in de lessen behandeld worden. We stellen het materiaal beschikbaar nadat de nodige training door ons gegeven is. Hoeveel training nodig is voor het opleiden van een docent kunnen we pas na overleg vaststellen.

We willen dit allemaal graag verder toelichten in een persoonlijk gesprek. Aarzel dus geen moment om te bellen of mailen voor verdere informatie.